Đề thi học sinh giỏi tiếng anh lớp 9 cấp thành phố có đáp án 2022

Nếu thầy, cô và các em học sinh đang tìm kiếm đề thi học sinh giỏi tiếng anh lớp 9 cấp thành phố có đáp án. Hãy tham khảo ngay đề thi thử dưới đây

SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO

ĐỀ CHÍNH THỨC

KÌ THI CHỌN HỌC SINH GIỎI CẤP TỈNH

NĂM HỌC 2021 – 2022

 

Môn thi: Tiếng Anh 9- THCS

Thời gian:  150 phút (không kể thời gian giao đề)

SECTION A: PHONETICS (5 pts)

Question I. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from the rest in the same line. (3 pts)

  1. A. purse              B. nervous               C. surprise             D. worse
  2. A. architect         B. parachute            C. choir                  D. psychology
  3. A. precious        B. preparation         C. pretty                D. repetition

Question II. Find the word with the stress pattern different from that of the other three words in each question. (2 pts)

  1. A. invent                B. literacy             C. inventory           D. stationery
  2. A. dormitory         B. handicap           C. minority              D. voluntary

SECTION B:  VOCABULARY AND GRAMMAR (30 pts)

Question I. Choose the most suitable word or phrase to complete each sentence. (10 pts)

“Go on, finish the desert. It needs _______ up because it won’t stay fresh until tomorrow.”

A:eat                    B. eating                C. to eat                             D. eaten

My parents lent me the money. ________, I couldn’t have afforded the trip.

A:However    B. Therefore           C. Only if            D. Otherwise

Her face turned _______when she heard that her mother met with an accident.

A:red                    B. blue                   C.white                         D. grey

That is the last _______ I am leaving.

A:straw      B. pain                   C. limit                               D. nuisance

-“Do  you mind if I take a seat?”     –  “______________”

A:Yes, I don’t mind                                 B. No, do as you please

C:No I mind                                                   D. Yes, do as you please

Florida _______ Georgia to the North.

A:borders          B. stretches             C. frontiers                      D. boundaries

The new school complex cost _______ the city council had budgeted for.

A:twice more by far than                         B. twice much more than

C:almost twice as much as                     D. just twice as much as

When the electricity failed, he _________ a match to find the candle.

A:rubbed                     B.struck                             C. scratched          D. started

I usually buy my clothes _________.  It’s cheaper than going to the dress maker.

A:on the house           B.in public                 C. off the peg        D. on the shelf

I know this is a big disappointment but don’t take it to _______

A:soul                      B. mind                      C. spirit              D. heart

Question II.  Put each verb in brackets into an appropriate form.(8 pts)

  1.  I (follow)_________his  advice, I wouldn’t be in dangerous now.
  2. I don’t know what the matter is with him. He (act)______  funny since you were away.
  3. He was the only student (award)_______ the special prize in reciting poetry competition.
  4. He is planning (complete)________ all his coursework by next week.
  5. If you felt lonely, you ( give)_______ me a ring
  6. They (have)_________English from nine to ten in this room. Don’t let anyone disturb them then.
  7. Three days ago, Mr Brown ran out of money so he sold his car and one day later he won a  lottery ticket. He (sell)_________ it.
  8. Just as I (wonder)_________ what to do next, the phone rang.

Question III.  Supply the correct form of the words given. (7 pts)

  •  When you travel into space, you can eat and drink in ______.         (WEIGHT)
  • How do you ________ the real painting from the fake one ? (DIFFERENT)
  • He __________and  fell into the water.                                                 (BALANCE)
  • All the ________from the last lecture were not allowed to attend          (ABSENCE) the interview for the coming project.                                                                      23. Ann _______  and picked up her riding hat.                                (MOUNT)
  1. Jim is very disorganized and not very ________ .                             (BUSINESS)
  2. You look rather _______ . Are you worried about something?              (OCCUPY)

Question IV. There are FIVE mistakes in the text( from 26 to 30 ). Identify each mistake, write it down and give your correction. (5pts)

As far back as 700 B.C, man has talked about children cared for by wolves. Romulus and Remus, the legendarytwin founders of Rome, are purported to have been cared for by wolves. It is believed that where she-wolf loses her litter, she seeks a human child to take its place.

This seeming preposterous idea did not become credible until the late nineteenth century when a French doctor actually  founda naked ten-year-old boy wandering in the woods. He did not walk erectly, could not speak intelligibly, or could he relate to people. He only growled and stared at them. Finally, the doctor won the boy’s confidence and began to work withhim. After many long years of devoted and patient instruction, the doctor was able to have the boy to clothe and feed him, recognize and utter a number of words, as well as write letters and form words.

SECTION C: READING COMPREHENSION (30 pts)

Question I. Read the text below and think of the word which best fits each space. Use only ONE word in each space (10pts)

There is growing evidence that urbanization has a sharp impact on (31)_____, causing changes that(32)______wreak havoc on precipitation patterns that supply the precious resource of water. The heavy amounts of heat and pollution rising from cities (33)_____delay and stimulate the fall of precipitation, depriving some areas of rain while drenching others.

Cities are(34)_____average one to ten degrees warmer than surrounding underdeveloped areas. Cities also produce large amounts of (35)_____called aerosols, gaseous suspensions of dust particles or byproducts from the(36)_____of fossil fuels. Both heat and aerosols (37)_____ the dynamics of clouds. When hoisted (38)______ in the sky, the microscopic particles act as multiple surfaces on which the (39)_____in clouds can condense as tiny droplets. This can prevent or delay the formation of larger raindrops that fall more easily from the sky, (40)_____ it can cause the rain to fall in another location.

Question II. Read the following passage and then choose the most suitable word or phrase for each space. (10 pts)

Sound Advice for Language Learners

A recent issue of a language learning magazine has consulted a number of experts in the (41) ____ of second language acquisition. Their advice may prove invaluable for those (42)____ a language course. One suggestion is that you (43) ____  whether you are likely to be successful at learning a language? Did you enjoy studying languages at school, for example? Do you have enough time to learn a language? The major (44)____will be your own time and effort. Therefore, you must be sure that the course on offer leads to  a (45)_____ qualification. Also, be realistic in your (46)______. If you don’t set achievable aims, you are more likely to give up. Do not be deceived (47)______thinking that the most expensive courses are the best. (48) ______ around to get the best possible value for money. You should also bear in mind that the quicker you learn a language, the more quickly you forget it. Sandra Miller, a French teacher, tried to teach herself German by enrolling on a (49)______course. Already fluent in four languages and with a sound knowledge of teaching methodology her chances of (50)______ progress were high. Three years on she remembers very little. She feels her biggest mistake was not to follow up her first experience. “I should have consolidated what I’d learn by continuing to study, even if it were by myself.”

  1. A. branch            B. field                   C. area                   D. domain
  2. A. wondering             B. thinking            C. looking             D. considering
  3. A. assess                    B. review               C. balance             D. survey
  4. A. chance                   B. cost                    C. price                  D. evaluation
  5. A. recognized             B. understood       C. valued               D. regarded
  6. A. sights                     B. ends                   C. objects              D. goals
  7. A. by                          B. about                 C. into                    D. in
  8. A. nose                       B. push                   C. run                     D. shop
  9. A. rapid                      B. crash                  C. quick                   D. fast
  10. A. achieving             B. doing                 C. making              D. gaining

Question III. Read the passage and choose the best answers to the questions below.(10 pts)

Tsunami is a Japanese word which means harbour waveand is used as the scientific term for seismic sea wave generated by an undersea earthquake or possibly an undersea landslide or volcanic eruption. When the ocean floor is tilted or offset during an earthquake, a set of waves is created similar to the concentric waves generated by an object dropped into the water. Most tsunamis originate along the Ring of Fire, a zone of volcanoes and seismic activity, 32.500 kilometres long that encircles the Pacific Ocean. Since 1819, about 40 tsunamis have struck the Hawaiian Islands.

A tsunami can have wavelengths, or widths, of 100 to 200 km, and may travel hundreds of kilometres across the deep ocean, reaching speeds of about 725 to 800 kilometres an hour. Upon entering shallow coastal waters, the wave, which may have been only about half a metre high out at sea,suddenly grows rapidly. When the wave reaches the shore, it may be 15 m high or more. Tsunamis have tremendous energy because of the great volume of water affected. They are capable of obliterating coastal settlements.

Tsunamis should not be confused with storm surges, which are domes of water that rise underneath hurricanes or cyclones and cause extensive coastal flooding when the storms reach land. Storm surges are particularly devastating if they occur at high tide. A cyclone and accompanying storm surge killed an estimated 500.000 people in Bangladesh in 1970. The tsunami which struck south and southeast Asia in late 2004 killed over 200 thousand people.

  1. Scientifically, tsunami is the term for _______.

A:seismic sea wave.                                      B. undersea earthquake.

C:undersea landslide.                                   D.volcanic eruption.

52.What does the word “concentric” mean?

A.Wavy                                                          B.Having many centres

C.Having a common centre                 D.A ring

53.Which of the following may be a reason for a tsunami?

A.An inactive volcano.                                 B.A landslide on the seashore.

C.An undersea earthquake.                     D.A storm.

54.What will happen when an object is dropped into the water?

A.Volcanic eruption may be a consequence.

B.Some concentric waves will be generated.

C.There will be seismic activity.

D:Earthquake may happen.

55.What is the zone of volcanoes and seismic activity in the world called?

A.The concentric wave.                                      B.The tsunami.

C.The Pacific Ocean.                                           D.The Ring of Fire.

56.What is the greatest speed of tsunamis travelling across the deep ocean?

A.200 kilometres an hour.                                  B.700 kilometres an hour.

C:800 kilometres an hour.                                 D.150.000 kilometres an hour.

57.How high is the wave of the tsunami when it reaches the shore?

A.100 metres.        B.200 metres.                C.Half a metre.     D.Fifteen metres.

58.How are tsunamis capable of obliterating coastal settlements?

A.They have tremendous energy due to the great volume of water affected.

B.They are a metre high or more.

C.They travel hundreds of kilometres.

D.They can strike the shore fifteen metres high.

59.What killed an estimated 500.000 people in Bangladesh?

A.A tsunami.                             B.A cyclone and accompanying storm surge.

C.A high tide.                                                       D.Flooding.

60.Which of the following is NOT true?

A.Tsunamis only occur in Asia.

B.A cyclone along with storm surge happened in Asia in 1970.

C.Storm surges are domes of water rising underneath hurricanes or cyclones.

D.Storm surges cause extensive coastal flooding.

SECTION D: WRITING (20 pts)

Question I. Complete each of the following sentences in such a way that it means the same as the sentence printed above it. (5 pts)

61.The company presents a gold watch to each of its retiring employees.

Each ______________________________________________________.

62.They tried hard so that they would pass the exam.

àWith _______________________________________________________.

63.On his way home Terry had an unfortunate accident .

Terry met _________________________________________________.

64.The Pacific Ocean is  averagely deeper than the Atlantic.

The average _________________________________________________.

65.Peter said “I wish I were in your place”.

Peter said ___________________________________________________.

Question II. Complete the second sentence so that it has the same meaning as the first one, using the words given. You MUST use between TWO and FIVE words. (5 pts)

66.You’d feel better if you had a quiet holiday.                                             (DO)

A quiet holiday___________________.

67.By chance I was in that town when the earthquake started.                    (HAPPENED)

I   _________________that town when the earthquake started.

68.Despite knowing this place very well, I got lost.                                       (THOUGH)

I got lost_________________________very well.

69.Were Jack not so affluent a man, she would not be dating with him.     (BUT) __________________, she would not be dating with him.

70.They listened eagerly and attentively to the President’s speech.            (EARS)

They____________________ to the President’s speech.

Question III. Write a paragraph 120-150 words (10 pts)

Should lower secondary school students play video games? Use specific examples and reasons to support your idea.

 

……………….. THE END ……………….

ĐÁP ÁN 

SECTION A- PHONETICS (5 pts)

Question I. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from the rest in the same line. (3 pts)

1.C 2.B 3.C

Question II. Find the word with the stress pattern different from that of the other three  words in each question. Write the answers on your answer sheet.(2pts)

4.A 5.C

SECTION B- VOCABULARY AND GRAMMAR (30 pts)

Question I. Choose the most suitable word or phrase to complete each sentence. (10 pts)

1.B 2.D 3.C 4.A 5.B
6.A 7.C 8.B 9.C 10.D

Question II. Put each verb in brackets into an appropriate form. Write the answers on your answer sheet .(8 pts)

11. had I followed 15. should have given
12. has been acting (has acted) 16. will be having
13. to be awarded 17. needn’t have sold
14. to have completed 18. was wondering

 

Question III. Put each word in brackets into an appropriate form. Write the answers on your answer sheet. (7pts)

  1. weightlessness                                               23. dismounted
  2. differentiate                                                  24. businesslike
  3. overbalanced                                           25. preoccupied
  4. absentees

Question IV. There are FIVE mistakes in the text. Identify each mistake, write it down and give your correction. (5pts)

  1. Line 2 : are     →were
  2. Line 3:where  →when
  3. Line 4: seeming →seemingly
  4. Line 6:  or→     nor
  5. Line 10: him →himself

SECTION C – READING COMPREHENSION (30 pts)

Question I. Fill in each gap with ONE suitable word to complete the text below. Write the answers on your answer sheet. (10 pts)

31.  climate 32. can 33. both 34. on 35. pollutants
36. burning 37. change 38. up 39. moisture 40. or

 

QuestionII. Read the following passage and then choose the most suitable word or phrase for each space. Write the answers on your answer sheet. (10pts)

41. B 42. D 43. A 44. B 45. A
46. D 47. C 48. D 49. B 50. C

Question III. Read the passage and choose the best answers to questions below. Write the answers on your answer sheet. (10 pts)

51.A 52.C 53.C 54.B 55.D
56.C 57.D 58.A 59.B 60.A

 

SECTION D – WRITING (20 pts)

Question I.Complete each of the following sentences in such a way that it means the same as the sentence printed above it. (5 pts)

  1. Each of the company’s retiring employees is presented with a gold watch.
  2. With a view to passing the exam, they tried hard
  3. Terry met with an unfortunate accident on his way home.
  4. The average depth of the Pacific Ocean is greater than that of the Altlantic.
  5. Peter said he wished he were in my place.

Question II. Complete the second sentence so that it has the same meaning as the first one, using the words given. You MUST use between TWO and FIVE words. (5 pts)

  1. would do you good

67.happened to be in

  1. though I know this place
  2. But for Jack’s affluence
  3. were all ears to listen

Question III.  Paragraph writing (10 pts)

Marking scheme: The impression mark should be based on the following scheme:

1.Format (2 pts)

The paragraph must include a topic sentence, supporting ideas and a concluding sentence.

  1. Content ( 5 pts)

Ideas  are presented with coherence and cohesion, style and clarity.

  1. Language (3 pts)

A provision of a variety of vocabulary, good use and control of grammatical structures, good punctuation and no spelling mistakes.

B- HƯỚNG DẪN CHẤM:

  • Tổng điểm toàn bài: 100 điểm
  • Thang điểm:  20
  • Điểm bài thi: (Tổng các câu làm đúng): 5
  • Điểm bài thi được làm tròn đến 0,25

HẾT

Rate this post
Đọc thêm:  Bài ca ngắn đi trên bãi cát giáo án chi tiết mới nhất 2022

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply